Home >> Previous Papers

Previous Papers

NABARD Bank Question paper

NABARD Bank Question paper

NABARD Bank Question paper. These are previous year bank Question Papers, which you need to check out while preparing for your bank job recruitment.
General Awareness
Question 1. During the firs of 2010-2011, which of the indirect tax registered the maximum growth?
1. Excise Duty
2. Custom Duty g
3. Service Tax I
4. All show almost same growth
5. None of the above
2. At present what is the FlBl’s share in NABARD equity?
1. 99% ·
2. 51%
3. 49%
4. 1% =
5. None of the above
3. The newly introduced Indian Flupee Symbol is based on-
1. Ftoman Script
2. Devnagri Script
3. Both (1) and(2)
4. Sanskrit Script
5. None of the above
4. Which of the following animal has been declared as “National Heritage Animal” in october 2010 by the Union Government?
1. Tiger
2. Elephant
3. Lion
4. Camel
5. None of the above
5. National Green Tribunal (NGT) has been constituted in october 2010. Who has been appointed its first Chief?
1. Lokeshewar sirtgh
2. S.k.Puri
3. Y.S.Dadvval
4. Anil K. Pandey
5. None of the above
6. ln Economic Times Corporate Excellence if Awards 2010, who has been declared “Business Leader of the year?
1. Fl.C Bhargava (lvlaruti Suzuki)
2. Aditya Puri (l-IDFC Bank)
3. lvlukesh Ambani (Fill.)
4. Flatan Tata (Tata group)
5. None of the above
7. On which day, the first world statistics day was celebrated?
1. October 18, 2010
2. October 19, 2010 `
3. October 20, 2010
4. October 21, 2010
5. None of the above
Question 8. Which of the following state became the first -state to introduce public service Guarantee Act 2010?
1. Madhya Pradesh
2. Gujarat
3. Bihar
4. Haryana
5. None of the above
9. The Goods and service Tax (GST) proposed -to be introduced in 2011 covers taxes like-
1. Trade I Sales Tax
2. Service Tax .
3. Service, Excise etc. ?
4. Excise, Service, VAT etc.
5. None of the above
10. Newly inaugurated helpline “Udyami” is to assist—
1. Micro, small and medium enterprises
2. Large Capital Industries
3. Only female entrepreneur
4. Farmers introduci_ng technology in framing .
5. None of the above
11.Which ofthe following nation is not apart of TAPI Gas pipeline project?
1. Afghanistan
2. India
3. Pakistan
4. Turkmenistan
5. None of the above
12. In which nation, the two day summit of Finance ministers of G-20 nations was held in october 2010?
1. India
2. South Korea
3. China Q
4. Canada
5. None of the above
13. Government has formed a high level intra finance committee under the chairmanship of-
1. Y.B.Fleddy
2. Fiakesh Mohan
3. C.Ftangrajan
4. Y.K.Alagh
5. None of the above Q
14. Human Development Fieport 2010 classifies India in the “Medium Human Development” category and places at …… rank out of 169 countries. .
1. 116
2. 117
3. 118
4. 119
5. None
15. Which country Stands at the top in 2010 Human Development Index (HDI) rankings of 169 nations in Human Development Fieport 2010?
1. Norway
2. Australia
3. New Zealand Q
4. United States
5. None of the above
Question 16. Which of the private telecom operator became the first to introduce 3G service in Q the country? .
1. Airtel
2. Docomo
3. Aircei
4. Vodafone
5. None of the above
17. 17th ASEAN summit was concluded on october 30, 2010 in-
1. Singapore
2. Kuala Lumpur
3. Hanoi
4. Manila
5. None of the above
18. Which of the following markets are independently regulated by forward market commissions?
1. Mutual- Funds-
2. Commodity Exchanges
3. Stock Market
4. Foreign Exchange Markets
5. None
19. Youth Festival 2011 will be organised in january 2011 at
1. Goa
2. Udaipur
3. Bhubaneswar
4. Hyderabad
5. None of the above
20. As per the new guidelines issued by SEBI companies are required to list shares with in how many days of the closure of the Initial Q public offers (IPOs)?
1. 12 days
2. 15 days _
3. 21 days .
4. 30 days
5. None of the above
21 “Smart Money” is a term used for
1. Internet Banking
2. FDBs in Banks
3. Credit Cards E
4. Demand drafts of Banks
5. None
22. Who amongst the following is the author of the Book Decision Points?
1. George W.Bush
2. Barack Obama
3. Sarah Palin
4. Nelson Mandela
5. None of the above
Question 23. Consider the following Statements:
A. Bobert Edwards, the British scientists pioneering Fiesearch with his late colleague Patrick Steptoe led tothe birth of , the worId’s “first testtube baby” in 1978.
B. Fiobert Edwards has won 2010 Noble Prize for Medicine.
1. Only A is correct
2. Only B is correct
3. Both 1 & 2 are correct
4. Neither 1 nor 2 is correct
5. None
24. The 8th Summit ot the Asia Europe Meeting (ASEM) was recently held at which ot the following place?
1. Geneva
2. Washington
3. London
4. Brussels
5. None
25. Who among the tollowing is the founder of wikileaks?
1. P.J Crowley
2. Adrian Lamo_
3. Bradley Manning
4. Julian Assange E
5. None of the above
26. Match the Following
List-I
A. Sudha Singh
B. Pankaj Advani
C. Vikas Krishnan
List -ll
1. Boxing
2. Athletics
3. Billiards
A B C
1. 1 2 3
2. 3 1 2
3. 2 3 1
4. 2 1 3
5. None ot the above –
Question 27. Which one of the following is not got recently “‘Maharatna States’?
1. NTPC
2. ONGC
3. lOL
4. SAIL
5. ECIL
28. Which of the following monument of Inida has recently been inscri-bed in the UNESCO’S world heritage list?
1. Jantar Mantar ot Ujjain
2. Jantar Mantar of Delhi
3. Jantar Mantar ot Jaipur
4. Jantar Mantar ot Varanasi
5. None ot the above
29. Environment and Forest Ministry has set up a Committee to took at the Implementation of the Forest Bight Act under the chairman ship of
1. Kanti Lal Bhuria
2. Jairam Ramesh
3. U.Fl. Anandamurthy
4. N.C. Saxena
5. None ofthe above
30. Hari loss or other side ettects on cancer patients undergoing radiotherapy is set to become a thing ofthe past. Which of the following drugs, reduce the side effects by ; 75% on cancer patients, will be soon in the i indian Market?
1. 2-deoxy – D — glucose
2. 3-deoxy – D – glucose
3. 2-deoxy-d-fructose
4. 3-deoxy-d-fructose
5. None
31. What is full form of AFSPA 1958 Recently came into News’?
1. Armed forces Special powers Act
2. Air Forces Special powers Act
3. Anti Forces Special powers Act
4. Armed Forces Super powers Act
5. None of the above
32. Which one of the personalities not awarded Jnanpith Awards Recently?
1. Rajendra kelekar
2. O.N.V. Kurup
3. Akhlaq Khan Shahryar
4. Deep joshi
5. None of the above
33. Which one of the following day declared as the international day for the Elimination of violence against women by United Nations General Assembly.
1. 23, November
2. 24, November .
3. 25, November
4. 25, November
5. None of the above
Question 34. The yeonpyeng Island is lies along the disputed maritime border of the
1. Eastern coast of Korean Peninsula
2. Western coast of Korean Peninsula
3. Northern coast of Jaffna Peninsula
4. Southern coast of Jaffna Peninsula
35. Aung san sue kyi who was freed from seven years under house arrest on November 13, 2010 leads which party in Z Myanmar?
1. National League for Democracy
2. National Union Party
3. The Union Solidarity and Development Party
4. The National Democratic Force.
5. None of the above
36. The UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation) inscribes three Indian performing art form. in the representative list of the intangible Cultural Heritage of Humanity. What are these?
1. lvludiyettu, Chhau and Kathak
2. Chhau, lvludiyettu and Kalbeli folk songs and Dance of Rajasthan.
3. Chhau, Kalbeli folk songs and Dance of Flajasthan and Gotipua.
4. lvtediyettu, Gotipua and Kathak
37. The Sabla or Flajiv Gandhi scheme to Adolescent Girls which launched recently to based on integrated child Development services platform targeting the girls in between 5 which age?
1. 12-17 years of age
2. 12-18 years of age a
3. 11 -17 years of age
4. 11-18 years of age =
5. None of the above –
38. Consider the following statements.
1. indian Economy grew by 8.9% during first half of the fiscal year 2010-11
2. Manufacturing and the farm sector were ‘ the major contributors.
3. The farm sector grew by 4.4% inthe second quarter of the fiscal year 2010-11. ‘ Which is! are correct?
1. 1&3
2. 2&3
3. 1onIy
4. 1,2&3
5. None of the above
39. Agni-ll has a range of
1. 700 km
2. 1500 km
3. More than 2000 km 5
4. More than 3000 km
5. None
40. Which of the following represent the correct order of the Total medal tally in the common wealth Games 2010?
1. Australia – England – India – Canada _
2. Australia – India – England – Canada f
3. Australia — Canada – England – India
4. England – Australia – India — Canada 5

5. None of the above

You Maybe interested in- NABARD Bank Question paper

New India Assurance Administrative Officer recruitments 2021 | JOBS near me.

AP Mahesh Bank Jobs 2021 – 109 GM, Dy. GM & Other Posts |JOBS near me

MAHA Jobs 2021 | mahajobs.maharashtra.gov.in

RBI Office Attendant Marks 2021 – Online Exam Marks Released

APCOB Manager, Staff Asst Admit Card 2021 – Online Exam Call Letter Download

Also Read Related Posts
MJP Nagpur jobs 2021 | jobs indeedNew
Government Medical College and Hospital jobs 2021 | jobs indeedNew
NFDC Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
Govt ITI Parbhani jobs 2021 | jobs indeedNew
SAMEER Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
CCRAS Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
CCP Goa jobs 2021 | jobs indeedNew
IIT Bombay jobs 2021 | jobs indeedNew
MP High Court jobs 2021 | jobs indeedNew
Krushi Vibhag Solapur jobs 2021 | jobs indeedNew

NABARD Bank Question paper

NABARD Bank Question paper

NABARD Bank Question paper. These are previous year bank Question Papers, which you need to check out while preparing for your bank job recruitment.

Test I – General Awareness

Question 1. Which of the following is rated the poorest region of the world?
1) The Middle East
2) Asia
3) Sub-Saharan Africa
4) Latin America
5) None of these

2. Which of the following terms is NOT used in the world of economics/finance?
1) Sinking Fund
2) Third World
3) Open Door Policy
4) Devaluation
5) Privilege Motion

3. Out of the total population of the world, about 80% lives in
1) Developed countries
2) BR.IC countries
3) Latin America
4) Developing countries
5) None of these

Question 4. Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) is a scheme launched by the Ministry of
1) Finance
2) Rural Development
3) Commerce
4) Industry
5) Labour

5. What is the full form of the abbreviation ASEAN?
1) Association of South East Agro Nations.
2) Association of South East Asian Nations
3) Alliance of South East Asian Nations
4) Alliance of South East Asian Neighbours
5) None of these

6. Which of the following is the scheme for providing electricity connections to all the rural households in the country?
1)ASHA
2)Swadhar
3)KutirJyoti
4) Deep Mala
5) None of these

7. Many times we read about ‘PPP’ in economic literature. What is PPP? It is a concept which
1) tells us that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is the same in both the countries
2) tells us that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is different in both the countries
3) PPP rheans the current exchange rate of a currency against US $
4) a measure of income inequality in developing countries
5) None of these

8. As we all know, the Human Development Index (HDI) is an index of social performance in a single composite index. It is an indication of
1) disparity reduction rate, human resource development rate and the composite index
2) longevity, education and living standard
3) the facilities for minimum schooling, adult literacy and educational attainment
4) GDP of a nation and the status of its Balance of Trade
5) None of these

9. Which one of the following countries is not considered a Newly Industrialized Country (NIC)?
1) South Africa
2) Mexico
3) Brazil
4) Turkey
5) France

10. Which of the following statements is/are correct about National Rural Employment Guarantee Act (NREGA)?
A. NREGA is applicable to all rural areas of the country.
B. Only construction work shall be given to the workers employed under this Act.
C. Every worker is given an amount of ? 250 per day for an eight-hour shift.
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4)OnlyA&B
5)A11A,B&C

Question 11. Which of the following is NOT true about farmers in Least Developed Countries (LDCs)?
1) The staple crop is the chief source of food.
2) Labour is underutilised except for planting and harvesting seasons.
3) On the traditional farm, output is always greater than consumption.
4) Cultivators utilise only a small portion of land.
5) None of these

12. Which of the following organizations/agencies controls the monetary policy of our country?
1) SBI
2) Central Bank of India
3) Indian Bank
4) Bank of India
5) None of these

13. Amartya K Sen emphasises that having enough to eat depends on one very crucial factor. Which of the following is that factor?
1) Society’s system of entitlement
2) Distribution of agricultural income
3) Low poverty rates
4) Structure of the family 5) None of these

14. The National Food For Work scheme is now merged with which of the following?
1) Pradhan Mantri Gram SadakYojana
2) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
3) BharatNirman
4) Indira AwasYojana
5) None of these

Question 15. Many a time we read about Fertility Rate in economic literature. What is Fertility Rate?
1) The total number of children born in a country in a given year divided by the number of children dead.
2) The number of children born to an average woman during her reproductive years
3) The number of births in a country divided by total population in a given year
4) The number of women in the age group of 15-45 years in a country divided by total number of women dying during child birth
5) None of these

Test II – English Language

(Qns 1-12) Read the passage carefully and answer the following questions.

Organic farming is either really expensive or really cheap, depending on where you live and whether or not you are certified. Not only are the “natural” pesticides and fertilizers increasingly marketed by agribusiness as costly as or costlier than their chemical counterparts, but proving you are an organic farmer requires certification, which is time-consuming and expensive. In the USA, converting to organic agriculture is a huge undertaking for commercial farmers, who have relied on chemical fertilizers and pesticides for many decades, but in India, the conversion is no less arduous and far more ironic. India’s farmers are still mostly practising organic methods passed down for millennia. Organic fertilizer and natural pest control are the only tools available to most of these farmers who have always lacked the financial resources to explore chemical solutions. But these farmers whose produce is as organic as they come, cannot afford to pay the fees required to gain official certification. As the international community adopts standards for organic agriculture, the challenges faced by farmers in the USA versus farmers in India in order to adapt are very different indeed. The danger is that the well intentioned global move towards organic standards will make small organic farmers in countries like India, who have never done anything but organic farming, no longer able to sell the crops. In response to the $26-billion global market for organic foods, the Indian Central Government set up a National Institute of Organic Farming in October 2003. The purpose of this institute is to formulate rules, regulations and certification of organic farm products in conformity with international standards. The institute has its offices across the country and has appointed certifying agencies of organic farm products for the domestic market. The certifying agencies are accountable for confirming that any product sold with the new “India Organic” logo is in accordance with international criteria, and launch major awareness and marketing campaigns in India and abroad.

Organic farming has been identified as a major thrust area of the 10th plan of the Central Government. 1 billion rupees have been allocated to the aforementioned National Institute of Organic Farming alone for the 10th five-year plan. Despite this, most of India’s organic farms are not officially considered organic. Most of India’s farms are “organic by default.” The irony and difficulty of the new governmental push for organic agriculture is that 65% of the country’s cropped area is “organic by default,” according to a study. By this somewhat d e g r a d i n g term they mean that small farmers, located mostly in the Eastern and North-Eastern regions of the country, have no choice except to farm without chemical fertilizers or pesticides. Though this is true in many cases, it is also true that a significant numberof them have chosen to farm organically, as their forefathers have done for thousands of years. Many have seen for themselves the effects of chemical farming—soil erosion and loss of soil nutrition, loss of nutrient in food, and human diseases resulting from the chemicals that inevitably seep into the water table, all the reasons for the urgent demand for organic foods and farming. India currently has only 1,426 certified organic farms. This statistical discrepancy reveals that the weak link in the organic/economic chain is certification. Under current government policy, it takes fours year for a farm to be certified as organic. The cost of preparing the report is a flat fee of ?500, and the certificate itself costs another 5,000. While these costs are bearable for the new industrial organic greenhouses, they are equal to or more than an entire year’s income for the average some farmer, if the costs of travel and inspection are included. In the United States, an organic farm plan or organic handling plan must be submitted to a USDA-accredited private or state certification programme. The plan must explain all current growing and handling methods, and any materials that will be used in the present and any future plans must be included as well. Records for the last five years must be presented. Land must be chemical-free for three years prior to harvest, so a conventional farmer cannot receive the organic label for the t r a n s i t i o n a l years. This will generally mean a decrease in income—crops may be less plentiful than with conventional fertilizers and pesticides, and yet the higher price for organic products won’t yet be possible. Many farmers cannot afford the transition, even if they want to.

One solution to the small farmer’s dilemma of how to both certify and survive is that of community certification. In community certification, communities, on a non-profit basis, take charge of the certification process themselves. They evaluate the farmer’s commitment to the stewardship of the soil, and examine from many angles whether the food is being grown in an environmentally sensitive way or not, rather than technical standards. While community certification may be a viable solution on the local level, it is our opinion that, in the global marketplace, less than exact technical standards will never be enough for today’s consumer — and, in today’s largely poisoned environment, it shouldn’t be, either. Furthermore, such “soft” guidelines can easily backfire on the farmers themselves, as a system not based on facts must be by definition subject to local politics, bribery, favouritism, etc. India must find a way to keep the strict international organic standards intact if it wants to compete in the international market for organic foods—but is there a way to do it without leaving small farmers out in the cold? One obvious solution is for the government to subsidize these certification fees enough to make it a v i a b l e option for ordinary farmers, not just for neo-organic factory farms and greenhouses. Banks also could provide a more level playing field for small farmers. Currently, almost all bank loans are for pure crop farmers. While many of these big-business farmers use harmful chemicals and processes, small farmers fertilizing their soil with recycled organic wastes are usually ineligible for insurance, much less state subsidies.

Question 1. What role does the National Institute of Organic Farming have to play in the organic farming area?
1) To set standards for the import of material required for organic farming within India
2) To ensure that Indian farm products conform to the international standard for organic foods
3) To suggest methods to farmers for producing the best organic products
4) To import the best organic foods from international countries and harvest them i n India
5) To set up agencies internationally for the marketing of Indian organic produce

2. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage?
1) Agribusiness in India Organic Farming in India—An Irony
3) Inorganic Farming—A Health Hazard
4) Small and Marginal Farmers
5) Organic Farming in India and the US

3. Why, according t o the author, is the term “organic by default” degrading?
1) As Indian farmers are adopting incorrect methods of organic farming, thereby rendering the crop useless
2) As the crop cultivated out of organic farming is rejected by most international agencies
3) As all the farmers in India do not have any access to chemical fertilizers and pesticides to carry out inorganic farming
4) As the govt has issued a directive to farmers in India to carry out organic farming alone
5) As it means that the farmers in India cannot afford to use anything but organic methods of farming

4. Which of the following are reasons for the increasing demand for organic foods and organic farming?
A. Consumption of inorganic food has given rise to illnesses.
B. Excessive use of pesticides has caused soil erosion.
C. There has been a loss in soil nutrient value of soil due to chemical farming.
l)OnlyB
2) Only A
3) Only C
4) Only B and C
5) All A, Band Care true

Question 5. Why, according to the author, will the idea of community certification not work?
1) As there may not be enough people in the community to work on a non-profit basis
2) As the farmers may not be forthcoming in providing information about their cultivation practices and thus lead to the failure of this system
3) As the certification granted through this scheme will not be authentic at all
4) As certification sought in this manner may give rise to vested interests and also not meet the stringent criteria laid down globally
5) None of these

6. Which of the following is TRUE in the context of the passage?
A The Indian govt is not in favour of acquiring certification to meet global standards.
B. The process of certification is quite time-consuming and expensive.
C. The farmer does not earn much during the three-four years that it takes to get certification.
l)OnlyAandC 2) Only B 3) Only B and C
4) Only A and B 5)AlIA,BandC

7. What, according to the author, is a major problem withorganic farming in India?
1) Despite their organic nature, most farms in India are not perceived as organic because of mere paper work.
2) The Govt has not paid attention to organic farming in India, thereby promoting inorganic farming to a great extent.
3) Only recycled organic waste is available to Indian farmers for the purpose of organic farming to a great extent.
4) Indian farmers are accustomed to the usage of chemicals and their farms have now started losing their fertility.
5) A large number of farmers in India are averse to the idea of organic farming as it is not profitable

8. Which of the following, according to the author, are factors that can help in acquiring organic farming certification in India?
A. Providing more bank loans to small farmers
B. Reducing the quantum of loans being provided to pure crop farmers
C Lowering the cost of certification
1) Only A
2) Only C
3)OnlyAandC
4) Only B and C
5) All A, B and C

Directions (Q. 9-12): Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
Question 9. ARDUOUS
1) pleasurable
2) different
3) difficult
4) hazardous
5) threatening

10. FORMULATE
1) regularize
2) contemplate
3) apply
4) frame
5) mix

11. DEGRADING
1) corrupting
2) minimizing
3) lowering
4) demeaning
5) worrying

12. TRANSITIONAL
1) extreme
2) intermediate
3) revolutionary
4) base
5) changed

NABARD Bank Question paper

NABARD Bank Question paper

NABARD Bank Question paper. These are previous year bank Question Papers, which you need to check out while preparing for your bank job recruitment.

  1. Which ofthe following was the reason owing to which public unrest broke out in Pakistan and an Emergency was declared a few months back ?
    1. Sudden death of former Prime Minister Benazir Bhutto.
    2. Announcement of General Elections.
  2. Question Appointment of a new Chief of Army in place of Gen. Pervez Musharraf who was very popular leader there.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) All 1, 2 and 3
    (E) None of these
  3. India,Brazil and South Africa made a forum in 2003 which is playing a very significant role in dealing with the issues of common interest of all the three in general and their foreign policies in particular. What is the name of the forum ? (The Second Summit of the forum was organized in October 2007 in Pretoria)
    (A) SAGU
    (B) BRIC
    (C) G-20
    (D) IBSA
    (E) None of these
  4. Read the following three statements carefully and answer the question asked immediately after that—
    1. Hu Jintao has been reelected the GeneralSecretary ofthe ruling CPC for the second term till 2012.
    2. Vice President of the country Zeng Quinghing was removed from the powerful Central Committee of the party.
    3. Country is now likely to proceed on a new agenda of progress and development as Jintao is a man of modern and scientific outlook.
    All these three statements are about the political development in the country known as—
    (A) South Korea
    (B) North Korea
    (C) Singapore
    (D) China
    (E) Thailand
  5. The mid term review of the Monetary and Credit Policy of the RBI (for 2007-08) took place in January 2008. Which of the following is true about the same ?
    1. CRR hiked by 0·5 per cent to make it 7·5% w.e.f. 10th February, 2008.
    2. GDP growth outlook at 8·5% for 2007-08.
    3.Call and put optionsare now allowed in imports and exports.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 2 and 3
    (E) None of these
  6. Question An InternationalOrganizationwith Robert B. Zoellick as its President sanctioned a loan of US$ 944 million to India so that it can strengthen its rural finance system, vocational training and improve its water management projects. Which of the following is the name of that organization ?
    (A) International Monetary Fund
    (B) Asian Development Bank
    (C) UNESCO
    (D) World Bank
    (E) None of these
  7. As per the news which appeared in some newspapers/magazines the police with the help of some NGOs rescued some children who had been forced in child labour illegally. Such children are protected under which of the following acts inIndia?
    1. Juvenile Justice Act.
    2. Child Labour Act.
    3. Immoral Trafficking Act.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) All 1, 2 and 3
    (E) None of these
  8. As per the news published in the media,India,China and some other countries are trying to grapple with money flooding the economy from a record trade surplus, and swelling of foreign exchange reserves of the country. Why do the Central Banks of such countries have to make special efforts to check the flooding of money and foreign exchange in economy whereas for an ordinary man more money means richness and prosperity ?
    1. It generates artificial inflation in economy.
    2. It makes the Govt. of that country to revaluate its currency.
    3. It creates a situation where rate of interest on loans and advances starts coming down sharply.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) All 1, 2 and 3
    (D) Both 1 and 3
    (E) None of these
  9. The Govt.ofIndia recently established a fund known as National Investment Fund (NIF). Which of the following statement(s) is/are true in this regard ?
    1. This fund is generated through the money received from the sale of equity in State run companies.
    2. The fund will help in revival of sick units of the public sector companies of the Govt. of India.
    3. The money deposited in the fund will be used for social welfare schemes.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) All 1, 2 and 3
    (E) None of these
  10. The Govt. ofIndiais making special efforts to help the farmer community in the country as they are in distress and demand special attention from all of us.
    Which of the following is correct in this regard ?
    1. Govt. of India has announced a substantial hike in minimum support price of wheat for Rabi season.
    2. A relief package is announced for the Sugar Industry.
    3. All farmers are being given a cash assistance of Rs. 5 lakhs to make them comfortable financially.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Both 1 and 2
    (D) Only 3
    (E) None of these
  11. Question Which of the following taxes is collected by the Govt. on sale of goods and services in the country ?
    (A) NAT
    (B) GET
    (C) SAT
    (D) VAT
    (E) None of these
  12. The N. D. Kumaraswamy Govt. came into minority in Karnataka because one segment of the coalition government withdrew its support from it in October 2007.
    Which of the following was that segment ?
    (A) SP
    (B) Congress
    (C) BSP
    (D) Telugu Desam
    (E) None of these
  13. The newly elected President of which of the following countries took over the charge from her husband who was the President of the country immediately prior to the general presidential elections there ?
    (A)Pakistan
    (B) Sri Lanka
    (C) Romania
    (D)Peru
    (E) Argentina
  14. The latest European Union Summit took place in which of the following cities in October 2007 ?
    (A)Brussels
    (B)Paris
    (C) Luxembourg
    (D) Lisbon
    (E) None of these
  15. The UN Climate change Conference 2007 was organized in which of the following places ?
    (A) Manila
    (B)London
    (C) Brussels
    (D)Lisbon
    (E) Bali
  16. Indiaranks 128 in the recently published Human Development Index (HDI). The index measures, which of the following to decide the rank of a country ?
    1. Life expectancy
    2. Literacy and Education
    3. Forex reserves as a percentage of total GDP
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Both 1 and 2
    (D) All 1, 2 and 3
    (E) None of these
  17. Question Kevin Rudd recently took over as the Prime Minister of Australia from John Howard. Which of the following policies of John Howard went wrong and against him who otherwise was holding the post since last four terms of four years each ?
    1. Refusal to ratifyKyotoprotocol
    2. Policy of hiring and firing workers any time
    3. Support to non-democratic govt. in some countries
    (A) Only 1
    (B) Both 1 and 2
    (C) Only 3
    (D) Only 2
    (E) All 1, 2 and 3
  18. Many a time we read a term ‘PPP’ in financial newspapers. What is the full form of the same as used in financial world ?
    (A) Public Per Capita Power
    (B) Per Capita Potential Purchases
    (C) Purchasing Power Parity
    (D) Present Purchasing Power
    (E) None of these
  19. ‘Cryogenic Engines’ are being developed indigenously by an Indian organization. These engines are normally used for which of the following purposes ?
    (A) Used for space programme
    (B) Used for generating nuclear power
    (C) Used by Railways as they are very fast and fuel efficient
    (D) Used in fighter planes
    (E) None of these
  20. The UN has revealed that the emergency phase is now over inChernobylwhere a disastrous accident had taken place in 1986. The affected people there will now be treated as normal and not as victims. What had happened in Chernobyl in 1986 ?
    (A) A train accident in which about 1000 people had died
    (B) A bomb blast in which around 500 people died and 5000 were injured
    (C) A nuclear plant exploded and the entire city became a radioactive zone
    (D) A powerful earthquake rocked the entire city leaving thousands dead and several thousands injured
    (E) None of these
  21. Who amongst the following is the Chairman of the 13th Finance Commission constituted recently ?
    (A) Vijay Kelkar
    (B) B. K. Chaturvedi
    (C) K. V. Kamath
    (D) A. K. Purwar
    (E) None of these
  22. Many a time we read in newspapers about the “Doha Round” of talks. It was related with the talks of which of the following organizations ?
    (A) European Union
    (B) World Trade Organization (WTO)
    (C) International Atomic Energy Agencies (IAEA)
    (D) G-8 talks
    (E) None of these
  23. Dinar is the currency of which of the following countries ?
    (A)Sudan
    (B)Myanmar
    (C) Afghanistan
    (D) Pakistan
    (E) None of these
  24. Question The former President of Mozambique Joaquim Chissano was honoured by the first ever international prize to an African leader, the prestigious “Mo Ibrahim Leadership Prize”. The Prize was given to him in 2007 October. What was the contribution of Chissano owing to which he was selected for the same ?
    (Pick up the correct statement)
    1. He was instrumental in bringing peace, reconciliation, stable democracy and economic progress toMozambique.
    2. He played a crucial role in diffusing tension betweenIran and IAEA over the issue of Iran’s nuclear facilities.
    3. He played a crucial role in diffusing conflict between India and some western countries over the issue of
    subsidy to agriculture in WTO conference held in 2007.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) All 1, 2 and 3
  25. Who amongst the following Indian leaders became the second World Leader to receive the British Royal Society’s prestigious King Charles II Medal ?
    (Given in October 2007)
    (A) Dr. Manmohan Singh
    (B) Mrs. Sonia Gandhi
    (C) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
    (D) Dr. M. S. Swaminathan
    (E) None of these
  26. The “Outstanding Business Leader Award–2007” was given to whom amongst the following in October 2007 ?
    (A) Lakshmi Mittal
    (B) Sunil Bharti Mittal
    (C) Rahul Bajaj
    (D) Kumar Mangalam Birla
    (E) None of these
  27. The Doing Business Report, an international publication, is published every year by which of the following organization(s) ?
    1. World Bank
    2. WTO
    3. Reserve Bank ofIndia
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) All 1, 2 and 3
  28. The fourth Military World Games–2007 were organized in which of the following places inIndia?
    (A) New Delhi
    (B) Hyderabad
    (C) Jaipur
    (D) Bangalore
    (E) Cochin
  29. The 47th Open National Athletic Championship 2007 was organized in which of the following places ?
    (A)Jamshedpur
    (B) NewDelhi
    (C) Lucknow
    (D) Bangalore
    (E) None of these
  30. Who amongst the following is not a famous Lawn tennis player ?
    (A) Roger Federer
    (B) Leander Paes
    (C) Svetlana Kuznetsova
    (D) Justin Henin
    (E) Kimi Raikkonen
  31. Question Lotof discussion is going on these days on the issue of ‘Participatory Note’ (P Notes) used in financial sector/money market. What is Participatory Note ?
    [Pick up the correct statement(s)] 1. It is nothing but another name of the banking operation by which banks exchange Indian Rupees into US Dollars without depositing a single rupee in the account of the party who are NRIs. The entire operation is carried out by the banks solely on the basis of the credit and goodwill of the NRI party.
    2. It is an offshore derivative instrument used by overseas buyers/investors who buy shares of Indian companies listed in Indian Stock Exchange anonymously.
    3. It is nothing but a type of undertaking given to the banks that they should continue investing money in
    stock markets on behalf of the NRIs and in case the market crashes NRI’s will make the losses good without
    delay.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) All 1, 2 and 3
  32. As we all see every now and then many countries are in the race of launching space shuttles or rockets or satellites. What exactly are the benefits of space programmes which otherwise are very costly affairs for the countries ?
    1. It is nothing but a fun to have a visit to space. It has no real benefit as such.
    2. Humanity can be served/benefited by getting data on weather, disaster alerts and/or resource centres connected through satellites.
    3. Since earth is no longer a place to live we have to find out a place where in the next few years we can shift and survive. Such programmes help us in all this.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) None of these
  33. As we all see oil prices have a special place in economic folklore. Almost all countries keep an eagle eye on the oil prices in the international market. Why is oil so important for the countries and their economies to survive ?
    [Pick up the correct statement(s)] 1. Two nastiest global recessions of the recent decades were preceded by huge and sudden rises in prices of oil, first in 1973 and then in 1979. Leaders are scared of their repetition.
    2. What makes oil so special is that it is a uniquely dense and portable form of energy. It is not easy to switch to alternatives very quickly, hence any disruptions to supply are damaging for economies.
    3. Oil exporting countries are most powerful and violent nations. Countries do not want to invite trouble with
    them.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) All 1, 2 and 3
  34. Which of the following is the name of Tata’s small car launched recently ?
    (A) Micro
    (B) Sapna
    (C) Nano
    (D) Lakhtakia
    (E) None of these
  35. The House of Representatives ofUSArecently approved a US$ 50 billion War Funding Bill. If passed it would require President Bush to start withdrawing troops from—
    (A) Iraq
    (B) Pakistan
    (C) Sudan
    (D) China
    (E) South Africa
  36. Question The public protest on which of the following issues recently brought the whole of theFranceto a near standstill for the second time in a month ?
    1. Irregularities in Presidential elections held in 2007.
    2. President Sarkozy’s plan to reform public sector pensions.
    3. France’s support to USA on Iraq’s rebuilding
    (A) Only 1
    (B) Only 3
    (C) Only 2
    (D) Both 1 and 3
    (E) None of these
  37. Who amongst the following was adjudged as Miss Earth-Air 2007 ?
    (A) Pooja Chitgopekar
    (B) Pooja Gupta
    (C) Amruta Patki
    (D) Sarah Jane Dias
    (E) None of these
  38. As per the news which appeared in newspapers/magazines thousands of civilians have to flee the fighting inNorth Kivuprovince as there is a war going on between the army of the country and rebels of General Laurent Nkunda. This is the story of which of the following countries ?
    (A) Congo
    (B) Sudan
    (C) Mozambique
    (D) Argentina
    (E) None of these
  39. About 20,000 students demonstrated against plans to President Hugo Chavez to change the constitution of the country. Chavez is the President of—
    (A) Sudan
    (B) Congo
    (C) Venezuela
    (D) Poland
    (E) None of these
  40. Govt. ofIndiarecently announced its action plan on Sachchar Committee Report. What actions are being taken on the report ?
    1. Govt. to bear all expenses of poor students who get into top institutions on merit basis.
    2. Revision of Madarsa Modernization programme.
    3. Special Rural Employment Guarantee Scheme for minority population.
    (A) Only 1 is correct
    (B) Only 2 is correct
    (C) Both 1 and 2 are correct
    (D) Only 3 is correct
    (E) All 1, 2 and 3 are correct
  41. As we read in the newspapers the 123 Agreement withUSAwill have strategic implications on India. Which of the following is/are these implications ?
    1. India will get recognition as a state with advanced nuclear technology.
    2. The deal will not be offered to Pakistan.
    3. India will be free to develop nuclear weapon for its military purposes.
    (A) Only 1 is correct
    (B) Only 2 is correct
    (C) Both 1 and 2 are correct
    (D) Only 3 is correct
    (E) None is correct
  42. The Govt. ofIndiarecently gave its clearance to the new Agriculture scheme which will provide additional central assistance to the agri. sector. What is/are the main points of this scheme ?
    1. Public Investment in agriculture sector will be banned.
    2. Govt. will help state govts. to achieve the targeted growth rates in agri. sector.
    3. State Govt. will get Rs. 40,000 crores to provide subsidy to agri. sector.
    (A) Only 1 is correct
    (B) Only 2 is correct
    (C) Only 3 is correct
    (D) Both 1 and 2 are correct
    (E) None is correct
  43. Question Who amongst the following are the members of BRIC the summit of which was organized recently ?
    1.India
    2.Indonesia
    3. Brazil
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) Both 1 and 3
  44. Abuja Declaration was in news a few months back. This is the pact signed between which of the following two nations ?
    (A)India-Sudan
    (B) Sudan-China
    (C)India-China
    (D) Nigeria-Nepal
    (E) India-Nigeria
  45. USArecently decided to slap few sanctions against Iran which include ouster of Iranian military and banking institutions from US financial system. Why did US resort to such harsh steps against Iran ?
    1. Iran’s alleged support to Pakistan’s military rule.
    2. Iran’s support to terrorism and nuclear programme.
    3. Iran is against any financial help to Iraq as both are old enemies.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Both 1 and 2
    (E) All 1, 2 and 3
  46. As reported in the newspapers Aung San Suu Kyi has agreed to cooperate with the military ruler of her country. She is a citizen of—
    (A) Nepal
    (B) Myanmar
    (C) Brazil
    (D) Indonesia
    (E)Hong Kong

Answers:

  1. (B) 2. (D) 3. (D) 4. (A) 5. (D) 6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (D) 11. (E) 12. (E) 13. (D) 14. (E) 15. (C) 16. (E) 17. (C) 18. (A) 19. (C) 20. (A) 21. (B) 22. (E) 23. (A) 24. (C) 25. (B) 26. (A) 27. (B) 28. (A) 29. (E) 30. (B) 31. (B) 32. (B) 33. (C) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (A) 38. (C) 39. (B) 40. (D) 41. (D) 42. (E) 43. (E) 44. (B) 45. (B)

You Maybe interested in- NABARD Bank Question paper

New India Assurance Administrative Officer recruitments 2021 | JOBS near me.

AP Mahesh Bank Jobs 2021 – 109 GM, Dy. GM & Other Posts |JOBS near me

MAHA Jobs 2021 | mahajobs.maharashtra.gov.in

RBI Office Attendant Marks 2021 – Online Exam Marks Released

APCOB Manager, Staff Asst Admit Card 2021 – Online Exam Call Letter Download

Also Read Related Posts
MJP Nagpur jobs 2021 | jobs indeedNew
Government Medical College and Hospital jobs 2021 | jobs indeedNew
NFDC Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
Govt ITI Parbhani jobs 2021 | jobs indeedNew
SAMEER Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
CCRAS Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
CCP Goa jobs 2021 | jobs indeedNew
IIT Bombay jobs 2021 | jobs indeedNew
MP High Court jobs 2021 | jobs indeedNew
Krushi Vibhag Solapur jobs 2021 | jobs indeedNew

Punjab and Sind Bank Question Paper

Punjab and Sind Bank Question Paper

Punjab and Sind Bank Question Paper. These are previous year bank Question Papers, which you need to check out while preparing for your bank job recruitment.

Reasoning Ability

Question 1. In a certain code ‘PLANT’ is written as ‘$@2*©’ and ‘YIELD’ is written as ‘ ? 64@%’. How is ‘DELAY’ written in that code?
(1) ? 4*2%
(2) ? 4@2%
(3) %42@?
(4)%4@2 ?
(5) None of these

2. How many meaningful English words can be formed with the letters ARILT using each letter only once in that word?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

3. D said, “A’s fathers is only brother of my sister’s son.” How is A’s father related to D?
(1) Cousin
(2) Nephew
(3) Aunt
(4) Data Inadequate
(5) None of these

Question 4. If the positions of the first and the second digit within each number are interchanged, which of the following will be the second highest number?
(1) 632
(2)783
(3) 576
(4)895
(5) 394

5. If the first and second digits of each of the numbers are added the resulting sum of which of the following numbers will not be exactly divisible by 3?
(1) 895
(2)394
(3) 576
(4)632
(5) 783

6. If 2 is added to the last digit of each number and then the positions of the first and the third digit are interchanged, which of the following will be the highest number?
(1) 576
(2)895
(3) 783
(4)394
(5) 632

7. If ‘A’ is coded as 1, ‘B’ as 3, ‘C’ as 5 and so on, which of the following is the numerical value of the word ‘FAZED’?
(1) 81
(2)79
(3) 77
(4)80
(5) None of these

8. Which of the following pairs of words have the same relationship as FAN : HEAT?
(1) Water : Drink
(2) Light : Night
(3) Teach : Student
(4) Air : Breathe
(5) Food : Hunger

9. Q types faster than R but not as fast as V. T types faster than R. S types faster than V. Who amongst the five of them types the fastest?
(1) V
(2) T
(3) S
(4) Data Inadequate
(5) None of these

Question 10. If ‘B × C’ means ‘B is the daughter of C’, ‘B + C’ means ‘B is the husband of C’ and ‘B – C’ means ‘B is the sister of C’, then what does ‘M + N – P × Q’ mean?
(1) M is the brother-in-law of Q
(2) M is the uncle of Q
(3) M is the son-in-law of Q
(4) Q is the mother-in-law of M
(5) None of these

11- 15. Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
R D A K 5 B I 2 M J E N 9 7 U Z V 1 W 3 H 4 F Y 8 P 6 T G

11. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) None of these

12. Which of the following is the eighth to the left of the seventeenth from the left end?
(1) M
(2) J
(3) 8
(4)5
(5) None of these

13. Four of the following five are alike in a certain way based of their positions in the above arrangement?
(1) E 9 J
(2) Z 1 U
(3) H W 4
(4) Y 4 8
(5) B 2 K

14. Which of the following is the sixth to the right of the nineteenth from the right end?
(1) 5
(2) Z
(3) V
(4)1
(5) None of these

15. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by another consonant?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

16-20. Each of the questions below consists of a equation and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the statements and _________
Give answer (1) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question ,while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (2) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question ,while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (3) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer (4) if the data given in both the statement I & II together are not sufficient to answer the question, and
Give answer (5) if the data in both thestatement I & II together are necessary to answer the question.

16. How is ‘never ’ written in a code language?
I . ‘never ever go there’ is written as ‘na ja ni ho ’ in that coed language.
II . ‘go there and come back ’ is written as ‘ma ho sa ni da’ in that code language.

17. Among M, P, K, J, T and W, who is lighter than only the heaviest?
I . P is heavier than M and T.
II . W is heavier than P but lighter than J who is not the heaviest.

Question 18. What does ‘ $ ’ mean in a code language?
I . ‘5 $ # 3’ means ‘flowers are really good’.
II . ‘7 # 3 5’ means ‘good flowers are available’.

19. How is P related to J?
I . M is brother of P and T is sister of P.
II . P ’s mother is married to J ’s husband who has one son and two daughters.

20. How many students are there between Suresh and Mohan in a row of fifty students?
I . Suresh is twelfth from the left end and Mohan is seventeenth from the right end.
II . Suresh is six places away from Jayesh who is twentieth from the left end.

21-25. In each of the following question, a group of letters is to be coded by numbers/ symbol codes as per the codes given below and the conditions that follow. In each question, a group of letters is given followed by groups of numbers /symbol code numbered (1),(2),(3) and (4). The correct combination of codes is your answer. If none of the four combinations is correct, you answer is (5),i.e. ‘None of these’.
Letters : P D AF L H M R K T B E U
Number/Symbol Code : 3 6 # 8 $4 2 7 @ 9 5 1 %

Conditions: (I) If the first letters is a vowel and the last letter is a consonant, both are to be coded as ‘0’.
(II) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, both are to be coded as ‘©’.
(III) If the first as well as the last letter are vowels, both are to be coded as the code for first letter.

21. KEDURT
(1) @16%7@
(2)916%7@
(3) 916%79
(4) @16 $79
(5) None of these

22. EDRTMP
(1) 167923
(2)167921
(3) 067920
(4)067923
(5) None of these

Question 23. FHRAMU
(1) 847#28
(2)%47#28
(3) 847#2%
(4) ©47#2©
(5) None of these

24. ULTPHE
(1) %$934%
(2)1 $9341
(3) %$9341
(4)1 $934%
(5) None of these

25. HKEDLB
(1) 5@16 $4
(2)4@16 $5
(3) ©@16 $4
(4)0@16 $5
(5) None of these

26-30. Read the following passage carefully and answers the questions given below it.
A group of seven friends; A, B, C, D, E, F and G work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks L, M, N, P, Q, R and S but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q. The one who is an Agriculture Officer works for Bank M. The one who works for Bank L works and as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.

26. Who amongst the following works as an Agriculture Officer?
(1) C
(2) B
(3) F
(4) D
(5) None of these

27. What is the profession of C?
(1) Terminal operator
(2) Agriculture Officer
(3) Economist
(4) Cannot be determined
(5) None of these

28. For which bank does B work?
(1) M
(2) S
(3) L
(4) Either M or S
(5) None of these

Question 29. What is the profession of the person who works for Bank S?
(1) Clerk
(2) Agriculture Officer
(3) Terminal Operator
(4) Forex Officer
(5) None of these

30. Which of the following combinations of person , profession and bank is correct?
(1) A – Forex Officer – M
(2) D – Clerk – L
(3) F – Agriculture – Officer – Q
(4) B – Agriculture Officer – S
(5) None of these

31-35. In the following questions, the symbols @, #, %, $ and © are used with the following meaning as illustrated below:
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

31. Statements : R @ D, D © W,B $ W
Conclusions : I . W # R
II . B © D
III. W $ R
(1) None is true
(2) Only I is true
(3) Only III is true
(4) Only either I or III is true
(5) All are true

32. Statements : H $ V, V % M,K © M
Conclusions : I . K © V
II . M @ H
III. H © K
(1) Only I and III are true
(2) Only II and III are true
(3) Only I and II are true
(4) All are true
(5) None of these

33. Statements : K # T, T $ B, B@ F
Conclusions : I . F $ T
II . K # B
III. T $ F
(1) None is true
(2) Only I is true
(3) Only I and II are true
(4) Only II and III are true
(5) All are true

Question 34. Statements : Z # F, R @ F, D© R
Conclusions : I . Z # R
II . F # D
III. D © Z
(1) None is true
(2) Only I is true
(3) Only III is true
(4) Only either I or III is true
(5) All are true

35. Statements : M © R, R % D,D @ N
Conclusions : I . M © N
II . N $ R
II . M © D
(1) Only I and II are true
(2) Only II and III are true
(3) Only I and III are true
(4) All are true
(5) None of these

36-40. Below in each question are given two statements (A) and (B). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the statements are decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.
Mark answer (1) if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.
Mark answer (2) if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.
Mark answer (3) if both the statements (A ) and (B ) are independent causes.
Mark answer (4) if both the statement (A) and (B ) are effects of independent causes.
Mark answer (5) if both the statements (A) and (B) are effects of some common cause.

Question 36. (A) State Govt . has ordered immediate ban on airing of certain movie channels on television.
(B) Few social activists have come together and demanded ban on telecasting ‘Adult’ movies on television.

37. (A) Employment scenario in the country has remarkably improved recently.
(B) The number of prospective job-seekers going abroad has increased recently.

38. (A) Government has tightened security checks at all important places and also at various public places.
(B) Incidences of terrorist attacks are increasing day by day.

39. (A) High court has fixed a time limit for repairing all the roads in the city.
(B) Road Development Authorities in the city are carrying out road work on urgent basis.

Question 40. (A) There is an outbreak of several epidemics in the country.
(B) There was a worst flood situation ever experienced in the past in most part of the country.

Punjab and Sind Bank Question Paper

Punjab and Sind Bank Question Paper

Punjab and Sind Bank Question Paper. These are previous year bank Question Papers, which you need to check out while preparing for your bank job recruitment.

Reasoning Ability

Question 1.Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(1) Fish
(2) Horse
(3) Dog
(4) Lamb
(5) Whale

2.What should come next in the following letter series?
B B C B C D B C D E B C D E F B C D E F G B C D E F G
(1) H
(2) B
(3) C
(4) D
(5) None of these

3.If it is possible to make only one meaningful English word with the third, the fourth, the eighth and the twelfth letters of the word BREAKTHROUGH, which of the following will be the second letter of that word? If no such word can be made, give ‘N’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘M’ as the answer.
(1) R
(2) E
(3) A
(4) M
(5) N

4.In a certain code, SOLE is written as ‘$54#’ and DIME is written as ‘3%7#’. How is MODES written in that code?
(1) 75#3$
(2) 753#$
(3) 753%$
(4) 75%3$
(5) None of these

5. The positions of the first and the fifth digits in the number 94861723 are interchanged. Similarly the positions of the second and the sixth digits are interchanged and so on. Which of the following will be the third digit from the right end after the rearrangement?
(1) 4
(2) 8
(3) 7
(4) 1
(5) None of these

Question 6.Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(1) Leaf
(2) Fruit
(3) Sand
(4) Rock
(5) Brass

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(1) 91
(2) 84
(3) 114
(4) 98
(5) 105

8. Each of the consonants in the word TIED is changed to the next letter of the English alphabet and each of the vowels is changed to the previous letter in the English alphabet. How many meaningful English words can be made with the new set of letters using each letter only once in each word?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

9. Pointing to a girl, Mohan said “her mother is the only child of my grandfather”. How is Mohan related to that girl?
(1) Brother
(2) Cousin
(3) Uncle
(4) Data Inadequate
(5) None of these

Question 10.In a certain code PRACTISE is written as DRHSQSBD. How is COMPLETE written in that code?
(1) DSDKBNLO
(2) DSDKDPNQ
(3) FUFMBNLO
(4) DPNQDSDK
(5) None of these

11. How many such pairs of letters are there in the word FRIGHTEN, each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

12.How many such letters are there in the word CREATION each of which is as far away from the beginning in the word as when they are arranged alphabetically?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

13. The consonants in the word CREATION are first arranged alphabetically followed by the vowels arranged alphabetically. Which of the following will be the third letter to the right of the sixth letter from the right end?
(1) T
(2) I
(3) E
(4) O
(5) None of these

14.‘Horse’ is related to ‘Stable’ in the same way as ‘Dog’ is related to:
(1) Shed
(2) Kennel
(3) House
(4) Pen
(5) None of these

15.‘Picture’ is related to ‘See’ in the same way as ‘Food’ is related to:
(1) Cook
(2) Watch
(3) Eat
(4) Heat
(5) None of these

Q. 16-23. Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
R P A 5 N % T 7 B 4 # J E $ M 2 1 D I 8 H 3 U @ 9 F W 6 © K

Question 16.How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a vowel but not immediately preceded by a number?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

17.How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is either immediately preceded by a vowel or immediately followed by a symbol but not both?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

18. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does notbelong to that group?
(1) M 1 $
(2) W F ©
(3) U 9 3
(4) D I 1
(5) 5 % A

19.Which of the following is exactly between 4 and I in the above arrangement?
(1) M
(2) $
(3) 2
(4) 1
(5) None of these

20.How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is not immediately followed by a number but immediately preceded by a consonant?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

21. Which of the following is the fourth to the right of the seventeenth from the right end in the above arrangement?
(1) #
(2)M
(3) D
(4) J
(5) None of these

Question 22.What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
A % 7 4 E M 1 I H
(1) UF6
(2) U9W
(3) UF©
(4) 39W
(5) None of these

23.Which of the following is the seventh to the left of the fifteenth from the left end in the above arrangement?
(1) H
(2) B
(3) I
(4) 7
(5) None of these

Qs. 24-30. In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

24.Statements:
Some books are tables.
Some tables are houses.
Some houses are roads.
Conclusions:
I. Some roads are tables.
II. Some roads are books.
III. Some houses are books.
(1) None follows
(2) Only I and II follow
(3) Only II and III follow
(4) Only I and III follow
(5) All follow

25.Statements:
All pencils are tiles.
Some tiles are umbrellas.
All umbrellas are shirts.
Conclusions:
I. Some shirts are pencils.
II. Some shirts are tiles.
III. Some umbrellas are pencils.
(1) None follows
(2) Only I follows
(3) Only II follows
(4) Only III follows
(5) Only II and III follow

Question 26.Statements:
All trains are birds.
All papers are birds.
All desks are birds.
Conclusions:
I. Some desks are trains.
II. Some trains are papers.
III. Some papers are desks.
(1) None follows
(2) Only I and II follow
(3) Only I and III follow
(4) Only II and III follow
(5) All follow

27.Statements:
Some flowers are leaves.
Some leaves are benches.
All benches are chairs.
Conclusions:
I. Some flowers are chairs.
II. Some leaves are chairs.
III. Some benches are flowers.
(1) Only I follows
(2) Only III follows
(3) Only II follows
(4) Only II and III follow
(5) None of these

28.Statements:
All poles are trees.
All trees are rooms.
All rooms are walls.
Conclusions:
I. All poles are walls.
II. Some walls are trees.
III. Some rooms are trees.
(1) Only I and II follow
(2) Only I and III follow
(3) Only II and III follow
(4) Only I follows
(5) All follow

29.Statements:
All ships are boats.
Some boats are trucks.
No truck is bus.
Conclusions:
I. No ship is bus.
II. Some trucks are ships.
III. Some buses are ships.
(1) None follows
(2) Only either I or III follows
(3) Only either I or III and II follow
(4) Only III follows
(5) Only I follows

Question 30.Statements:
All stars are lakes.
No fruit is lake.
All grounds are lakes.
Conclusions:
I. Some lakes are stars.
II. Some lakes are grounds.
III. No ground is lake.
(1) Only I and II follow
(2) None follows
(3) Only I and III follow
(4) Only II and III follow
(5) All follow

Qs. 31-38. In each of the questions below a group of letters followed by four combinations of digit and symbols numbered (1),(2),(3) and (4) are given. You have to find out which of the combinations correctly represents the groups of letters based on the following digit/symbol code and the conditions those follow and mark the number of that combination as your answer. If none of the
combinations correctly represents the group of letters, give (5) i.e.‘None of these’ as the answer.
Letter : D M A R T E J V N I K U W B
Digit/Symbol Code : 2 # 1 5 $ 7 8 % 3 @ 6 © 4 9
Conditions:
(i) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, both the letters are to be coded as the code for the vowel.
(ii) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, both the letters are to be coded as the code for the consonant.
Now based on the above, find out the coded form of the letter groups given in each question.

31. IDBKRE
(1) @2965@
(2) @29657
(3) 729657
(4) @26957
(5) None of these

32. KTEDMI
(1) 6$72#6
(2) @$72#@
(3) @$72#6
(4) 6$72#@
(5) None of these

33.IBKARJ
(1) @9615@
(2) @96158
(3) 896158
(4) @9625@
(5) None of these

34. RMDIKT
(1) 5#3@6$
(2) 5#2@8$
(3) 5#2@6$
(4) 5@2#6$
(5) None of these

35.UMNDVR
(1) ©#32%5
(2) 5#32%5
(3) 5#32%©
(4) ©#82%©
(5) None of these

Question 36. TVNJAK
(1) $%381$
(2) $%3816
(3) 6%3816
(4) $%8316
(5) None of these

37.ENVJRA
(1) 78%351
(2) 73%951
(3) 73%841
(4) 73%851
(5) None of these

38.BDIURA
(1) 12@©51
(2) 92@©51
(3) 92@©59
(4) 12@©59
(5) None of these

Qs. 39-45. In the following questions, the symbols @,#, ©, % and are used with the following meaning as illustrated below:
‘P © Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is smaller than Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘PQ’ means ‘P is greater than Q’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true?
Give answer:
(1) if only Conclusion I is true.
(2) if only Conclusion II is true.
(3) if either Conclusion I or II is true.
(4) if neither Conclusion I nor II is true.
(5) if both Conclusions I and II are true.

Question 39.Statements:
B # F, F @ W, W © M
Conclusions:
I. M % F
II. B # W

40.Statements:
W % V, V # K, K @ D
Conclusions:
I. D W
II. W # K

41.Statements:
B © D, D # R, R @ M
Conclusions:
I. M B
II. M D

42.Statements:
M % R, R T, T © J
Conclusions:
I. J # M
II. T # M

43.Statements:
H T, T @ J, J © K
Conclusions:
I. H J
II. T © K

44.Statements:
R @ E, E % N, N © T
Conclusions:
I. N © R
II. T @ R

45.Statements:
V @ M, M © N, N % D
Conclusions:
I. D % M
II. D # M

Qs. 46-52. Study the following information carefully and answer the given questions:
A word arrangement machine when given an input line of words rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input : zeal for and yellow bench state goal on
Step I : and zeal for yellow bench state goal on
Step II : and bench zeal for yellow state goal on
Step III : and bench for zeal yellow state goal on
Step IV : and bench for goal zeal yellow state on
Step V : and bench for goal on zeal yellow state
Step VI : and bench for goal on state zeal yellow
Step VII : and bench for goal on state yellow zeal
and Step VII is the last step.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Question 46.Input : ginger year town sour cat bring ink pot
Which of the following steps will be the last but one?
(1) VI
(2) V
(3) VII
(4) VIII
(5) None of these

47. Input : your job is not very important to him
Which of the following steps will be the last?
(1) VIII
(2) VII
(3) VI
(4) IX
(5) None of these

48.Step II of an Input is : car down table pen jug water fall sign
How many more steps will be required to complete the rearrangement?
(1) Four
(2) Five
(3) Three
(4) Six
(5) None of these

49.Step III of an input is :ball elephant goat trade over horse never there
Which of the following is definitely the input?
(1) goat ball trade elephant over horse never there
(2) trade horse ball goat elephant over never there
(3) horse trade ball goat elephant over never there
(4) Cannot be determined
(5) None of these

50.Step II of an input is :crown divine victory shy force take lane honey
Which of the following will be step V?
(1) crown divine force honey lane take victory shy
(2) crown divine force honey lane victory shy take
(3) crown divine force honey victory shy take lane
(4) crown divine force victory shy take lane honey
(5) There will be no such step

You Maybe interested in- Punjab and Sind Bank Question Paper

New India Assurance Administrative Officer recruitments 2021 | JOBS near me.

AP Mahesh Bank Jobs 2021 – 109 GM, Dy. GM & Other Posts |JOBS near me

MAHA Jobs 2021 | mahajobs.maharashtra.gov.in

RBI Office Attendant Marks 2021 – Online Exam Marks Released

APCOB Manager, Staff Asst Admit Card 2021 – Online Exam Call Letter Download

Also Read Related Posts
MJP Nagpur jobs 2021 | jobs indeedNew
Government Medical College and Hospital jobs 2021 | jobs indeedNew
NFDC Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
Govt ITI Parbhani jobs 2021 | jobs indeedNew
SAMEER Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
CCRAS Mumbai jobs 2021 | jobs indeedNew
CCP Goa jobs 2021 | jobs indeedNew
IIT Bombay jobs 2021 | jobs indeedNew
MP High Court jobs 2021 | jobs indeedNew
Krushi Vibhag Solapur jobs 2021 | jobs indeedNew